Mitja_gajner__Veliki_uspehi_mladega_modelarja_doma_in_v_svetuMitja Žgajner iz Voličine, dijak 2. letnika gimnazijskega programa na Srednji elektro-računalniški šoli v Mariboru, žanje v letošnji sezoni velike uspehe na posameznih tekmah za Svetovni pokal in na Evropskem prvenstvu. Že kot tretješolec OŠ Lenart je pričel z modelarstvom in dosegal uspehe na šolskih, regijskih in državnih tekmovanjih mladih tehnikov.

V letu 2004 je postal član Astronavtično raketnega kluba Sevnica in se začel udeleževati prvih tekem raketnih modelarjev v državi. Z doseženimi rezultati je opozoril nase ter je v letu 2005 postal član mladinske državne reprezentance Slovenije in kot njen član sodeloval na Evropskem prvenstvu v Bazau v Romuniji. V tem letu se je tudi udeležil vrsto tekmovanj za Svetovni pokal. V septembru 2006 se je z mladinsko državno reprezentanco udeležil že Svetovnega prvenstva v Bajkonurju v Kazhstanu, kjer je dosegel izjemni uspeh, saj je osvojil 3. mesto v kategoriji S6A – raketa s trakom. S tem rezultatom je postal opažen v Sloveniji in v svetu.Ta uspeh ga je samo še vzpodbudil, da se je še bolj posvetil svojemu modelarstvu, kjer preživlja ves prosti čas. Vztrajno delo in izjemna nadarjenost prepletena s talentom, ga je popeljala med modelarje svetovnega kova.V letih 2007 in 2008 se je udeležil vseh državnih prvenstev v mladinski in članski konkurenci ter sodeloval na velikem številu tekmovanj za Svetovni pokal, kjer je dosegal vrsto visokih rezultatov. V mladinskem merilu ni imel konkurence, zato je postal stalni član mladinske državne reprezentance, s katero se je udeležil evropskega prvenstva v Košicah na Slovaškem in svetovnega prvenstva v Leidi v Španiji. Preteklo sezono 2008 je zaključil zelo uspešno, saj je dosegel visoka mesta v članski konkurenci v skupnem seštevku Svetovnega pokala in sicer:- 8. mesto v kategoriji rakete s trakom S6A- 13. mesto v kategoriji rakete z žirokopterjem S9A- 23. mesto v kategoriji radijsko vodeni raketoplani S8E/PIz tekmovanj se je pogosto vračal s pokali in medaljami. Takšne rezultate lahko dosega le natančen, vztrajen, inovativen in potrpežljiv modelar, kar zagotovo Mitja je.Letošnjo sezono tekmovanj za Svetovni pokal tekmuje zelo uspešno, kjer je v članski konkurenci osvojil naslednja mesta:- V Leidi v Španiji, 4. in 5. aprila 2009o 2. mesto v kategoriji rakete s trakom S6Ao 3. mesto v kategoriji radijsko vodeni raketoplani S8E/Po 4. mesto v kategoriji rakete s padalom S3A- V Krupki na Češkem, 16. in 17. maja 2009o 1. mesto v kategoriji radijsko vodeni raketoplani S8E/Po 3. mesto v kategoriji rakete s trakom S6A- V Štipu v Makedoniji, 30. in 31. maja 2009o 1. mesto v kategoriji radijsko vodeni raketoplani S8E/Po 4. mesto v kategoriji rakete s trakom S6A- V Krškem v Sloveniji, 20. in 21. junija 2009o 1. mesto v kategoriji radijsko vodeni raketoplani S8E/Po 5. mesto v kategoriji rakete s trakom S6A- V Zielona Gori na Poljskem, 18. in 19. julij 2009o 3. mesto v kategoriji radijsko vodeni raketoplani S8E/P in razglašen za najboljšega mladinca- V Beogradu v Srbiji, 29. in 30. avgusta 2009o 3. mesto v kategoriji radijsko vodeni raketoplani S8E/P
Ti visoki rezultati so Mitja v skupnem seštevku Svetovnega pokala v članski konkurenci postavili trenutno na:o 2. mesto v kategoriji radijsko vodeni raketoplani S8E/P ino 5. mesto v kategoriji rakete s trakom S6A.
Letošnjo sezono se še bo udeležil naslednjih dveh odločilnih tekmovanj za Svetovni pokal v Barkston Heath v Veliki Britaniji in v Ljubljani ter se s tem poskušal povzpeti nazaj na prvo mesto v skupnem seštevku v Svetovnem pokalu v kategoriji S8E/P v članski konkurenci.
Svojo dobro pripravljenost je dokazal tudi na najpomembnejšem tekmovanju v letošnjem letu in sicer na Evropskem prvenstvu v raketnem modelarstvu v Irigu v Srbiji, ki je potekalo v času od 22.8. do 29.8.2009. Evropskega prvenstva se je udeležila tudi Slovenska mladinska in članska reprezentanca in dosegla velik uspeh. K uspehu je veliko pripomogel mladinec Mitja Žgajner iz Voličine, saj je v mladinski konkurenci osvojil kar dve drugi mesti in sicer:o 2. mesto v kategoriji rakete s trakom S6A,o 2. mesto v kategoriji v radijsko vodenih raketoplanih S8D,o 12 mesto v kategoriji makete rakete za doseganje višine S5B,o 24 mesto v kategoriji raketa s padalom S3A.Na koncu Evropske prvenstva je bil na osnovi doseženih rezultatov tudi proglašen za najboljšega mladinca in prejel velik pokal Evropskega prvenstva.