Zlatoporoenca_Marija_in_Alojz_Peserl_iz_Lenarta2V soboto, 9. julija, je potekalo v Lenartu veliko slavje zakoncev Marije in Alojza Peserl, ki sta skupaj s svojimi najbližjimi in prijatelji, praznovala 50-letnico skupnega zakonskega življenja. Najprej je potekal civilni zlatoporočni obred, ki ga je opravil župan mag. Janez Kramberger. Oba zakonca sta rojena v kmečkih družinah, v Občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah, kjer sta tudi obiskovala osnovno šolo. Marija se je rodila 1940. leta v Spodnjem Gasteraju. Po poroki se je 1961. leta zaposlila v Lenartu v Tovarni usnja Konus, ki je delovala v obratih nekdanjega industrialca usnjarja Piriha, kjer je delala vse do upokojitve. Sedaj deluje tam obrat kovaške industrije Unior Zreče.

Ob redni zaposlitvi se je Marija posvečala družini in domu, ki sta ga bogatila sin Bogdan in hčerka Brigita.
Alojz se je rodil 1938. leta na Malni in je preživljal težko otroštvo. Po končani srednji šoli na  Centru za glasbeno vzgojo v Mariboru, se je zaposlil kot učitelj glasbe na osnovni šoli pri Sveti Ani, kasneje pri Sveti Trojici, Benediktu in honorarno v Jurovskem Dolu. S svojo strokovnostjo na glasbenem področju, se je zaposlil na Srednji  glasbeni in baletni šoli Maribor, v dislociranem oddelku v Lenartu, kjer je bil od  ustanovitve, le z manjšo prekinitvijo, vodja tega oddelka, vse do  upokojitve.
Poleg  redne zaposlitve je vodil številne pevske zbore, danes pa vodi le vokalno skupino Slovenskogoriški glasovi. Svoj glasbeno ustvarjalni pečat je pustil tudi na področju cerkvene glasbe. Več let je bil organist in še danes rad pomaga, ko ga potrebujejo. Deloval je tudi na literarnem področju. Za kulturno in glasbeno delovanje je prejel številna priznanja. V letu 2009 je za življenjsko delo na področju kulture v Lenartu, prejel naziv Častni občan Občine Lenart.
Naj povemo, da je zakoncema Mariji in Alojzu Peserl, veliko pomeni družina. Na naše vprašanje, kaj ju je peljalo skozi srečen zakona, sta povedala: »Najin zakon je vseh petdeset let ohranjalo medsebojno spoštovanje, ljubezen, sreča ter veselje ob rojstvu najinih otrok Bogdana  in Brigite, ki sta si s partnerji Mijo in Zoranom ustvarila družini. Danes so najino največje zadovoljstvo vnuki: Sandra, Tjaša, Tilen, Nadja ter najmlajša štiriletna Tija, katera nama vsak  dan polepša dneve z njenimi novimi dogodivščinami. Najlepši najini družinski dogodki so, ko se ob novem letu za nekaj dni družimo ob isti mizi in uživamo v družinskem vzdušju. Na tak način se veselimo življenja, ki nam je bilo podarjeno z veliko željo, da bi nam dragi Bog naklonil še veliko zdravih in srečnih let.«
Občina in Župnija Sv. Lenarta sta jima pripravila veliko presenečenje. Po končanih slovesnostih v cerkvi, je slavljencema zaigral Pihalni orkester MOL iz Lenarta, ki mu predseduje Marko Firbas. Zlatoporočencema je izročil zgoščenko, na kateri se z zaigranimi melodijami predstavlja Pihalni orkester MOL. Pred cerkvijo ju je pričakala tudi kočija s konjsko vprego, na katero sta sedla zlatoporočenca in njuni priči sin Bogdan in hčerka Brigita.