IMG_7678Jabolku so že od nekdaj pripisovali čudežno in zdravilno moč. Člani sadjarskega društva Slovenske gorice, ki združujejo sadjarje iz širšega območja Slovenskih goric, so 20-letnico delovanja obeležili s sadjarsko razstavo in s krajšo predstavitvijo mag. Zlatke Gutman Kobal in Andreja Soršak iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, na temo Sadjarstvo danes in jutri. Razstava je prikazala bogastvo različnih vrst in sort sadja. Paša za oči, veselje za dušo, slast za usta. Razstava je bila na ogled od 09. do 11. novembra 2012 v Centru Slovenskih goric.

 

GOVOR PREDSEDNIKA: "En lep dober večer vsem navzočim v dvorani. V veliko veselje mi je, da sta si za naše društvo vzela čas naša častna gosta ga. mag. Zlatka Gutman Kobal in g. Andrej Soršak, specialista za sadjarstvo na kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. Podžupan Občine Lenart in vodja kmetijsko svetovalne službe Lenart, g. Franci Ornik, Ovtar Slovenskih goric g. Marko Šebart. 

DRAGI SADJARJI

Za uvod vam bom prebral eno misel – če načrtuješ za eno leto, posejaj žito, če načrtuješ za desetletje, posadi drevo, če načrtuješ prihodnost, vzgajaj mladino. V teh mislih je poslanstvo tudi našega društva. Jaz mislim, da ste vi sadjarji pred 20. leti začutili prav to potrebo po ustanovitvi Sadjarskega društva . V veliko veselje mi je, da to društvo deluje že dvajset uspešnih let. Sadjarsko društvo se je ustanovilo hitro za tem, ko smo dobili svojo državo. Takrat je bilo sadjarstvo v Slovenskih goricah veliko bolj zastopano kot je to sedaj. Naše društvo je že prvo leto po ustanovitvi štelo 76 članov, danes jih šteje 46. Članstvo pokriva upravno enoto Lenart, v času po ustanovitvi pa so bili člani tudi od drugod.
Glavno poslanstvo našega društva je druženje, organizirajo se različna predavanja, strokovne ekskurzije, pripravimo tudi kakšno razstavo sadja. Ena izmed naj odmevnejših je bila ob 800-letnici Lenarta. Sledimo aktualnim temam in problemom v sadjarstvu. V vseh dvajsetih letih nas je združevalo predvsem to. Moje želje so dragi sadjarji, naj ne bo sadjarstvo samo vaša dejavnost od katere živite, ampak poslanstvo, ki vas osrečuje.

NA ODER VABIM G. ANDREJA SORŠAK , DA OPRAVI KRAJŠE PREDAVANJE.

OB PODELITVI ZAHVAL SE BODO PREDVAJALE SLIKE ,KI JIH JE POSNEL NAŠ TAJNIK DRUŠTVA SLAVEKA ZRIMA.

Ob tej priložnosti bi izrekel nekaj ustnih in pisnih zahval. Zahvaljujem se Andreju Soršak za opravljeno predavanje, zahvaljujem se tudi članicam društva kmečkih žena in deklet iz Voličina, ki nas bodo po uradnem delu tudi pogostile.

Zahvaljujem se tudi čebelarskemu društvu Sveta Trojica- Lenart , ki so poskrbeli, da je naša razstava pestrejša. Zahvaljujem se občini Lenart.  Zahvala je namenjena prav tako vsem , ki ste pomagali zbirati različne sorte jabolk za današnjo razstavo.

PISNE ZAHVALE PREJMEJO :

USTANOVNI ČLANI DRUŠTVA

FRANC JURŠA - predsednik društva 4. leta

JOŽE KRANER - predsednik 2. leti

ZVONKO ČUČEK – predsednik 8 let

LEOPOLD HAMERŠAK – Tajnik društva 18 let

PUŽ MLADEN – Blagajnik vseh 20 let

MIRJANA ŠKOF – prva pobudnica ustanovitve sadjarskega društva Slovenske gorice

MARTIN RADUHA – eden izmed največjih strokovnjakov na področju jagodičevja v Slovenskih goricah

JOŽE ČEH

FRANC SUŽNIK

DANIJEL SUŽNIK

FRANC SENEKOVIČ- idejni vodja vseh naših razstav do sedaj.

Lenart, 09.11.2012

 

Renato Kocbek


 


Zadnjič posodobljeno (Sreda, 03 December 2014 08:53)