DSC_0792Četrti Kmetijsko-obrtniški sejem KOS 2014 je končan. Sejem bil je živ. In uspešen. Na letošnjem sejmu je sodelovalo 105 razstavljalcev, različnih dejavnosti in panog. Poleg gospodarskih družb in kmetij so se predstavila tudi društva in posamezniki. Sejem je iz leta v leto obširnejši, sodeluje več razstavljalcev. Organizatorji Občina Lenart, Konjeniško društvo Slovenske gorice in podjetje Moneta d.o.o. so zadovoljni s potekom in izvedbo sejma.

Gotovo k uspešnosti in zanimivosti sejma prispeva bližina avtoceste in primeren sejemski prostor na Poleni, tako da je obiskovalcev vsako leto več. Organizatorji se pri zasnovi in izvedbi sejma zgledujejo po večjem kmetijsko-obrtnem sejmu v Komendi in po sejmu AB HOF, ki vsako leto marca poteka v avstrijskem Wieselburgu.

Poleg bogate sejemske ponudbe kmetijske mehanizacije in drobne obrti, organizatorji vsako leto veliko pozornosti namenijo dopolnilnim dejavnostim. Le-te so zelo pomembne za slovensko kmetijstvo, ki je razdrobljeno. Direktna prodaja končnemu potrošniku prispeva k izboljšanju dohodka kmetov.

Organizatorji sejma se trudijo in želijo, da bi sejem v prihodnjih letih po vsebini in zasnovi čim bolj približali podobnim prireditvam v Avstriji. Na sejmu se predstavljajo registrirane dopolnilne dejavnosti, ki niso konkurenca podjetnikom, zlasti gostincem. Želja organizatorjev sejma je, da podjetniki registriranih dopolnilnih dejavnosti ne bi občutili kot konflikt interesov ali konkurenco. Vsaka dejavnost ima svojo ponudbo, svoje odjemalce, oziroma potrošnike, odloča kvaliteta, cena in vrsta ponudbe.

Sejem je odprl minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ki je dejal, da so doma pridelana hrana in živilski izdelki najbolj zdravi in kakovostni. S promocijo in spodbujanjem domače pridelave podpiramo samooskrbo in slovensko kmetijstvo ter gospodarstvo. Ugotovitvam ministra Židana se je priključil tudi predstavnik Kmetijsko – gozdarske zbornice Slovenije Anton Jagodic, vodja Sektorja za kmetijstvo in gozdarstvo.

Zahvaljujemo se Osnovni šoli za bogat in zanimiv kulturni program , katerega sporočilo je bilo spoštovanje kmeta, podeželja, dela in tradicije.

KOS ni le sejem v smislu, kjer se prodaja in kupuje, vsako leto ga spremlja bogato obsejemsko dogajanje.

V petek, 30. maja je Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj pripravil predavanje na temo neposredna plačila v kmetijstvu in program razvoja podeželja v obdobju 2014-2020. Kot vsako leto je bil tudi letos izbran vinski šampion sejma KOS, ki je postal rumeni muškat, letnik 2013, Vinogradništva Stanko Kramberger.

Potekala je tudi demonstracija košnje trave. V večernih urah je Radio Slovenske gorice organiziral glasbeno prireditev Preko zelenih gričev.

Zavod za gozdove Slovenije je vsak dan organiziral prikaz varnega dela v gozdovih. Zlasti otroci so si z zanimanjem ogledali razstavo malih žival. Mnogi so mnenja, da 4 metre dolg piton ne sodi na tovrstno razstavo, tudi iz varnostnih razlogov ne.

Poleg strokovnih dogodkov, so se na sejmu zvrstili tudi dogodki bolj vesele narave. V kuhanju štajerske kisle žüpe je sodelovalo 9 ekip. Komisijo je najbolj prepričala kisla žüpa, ki jo je skuhala ekipa Občine Lenart, ki je zmagala, drugo mesto je osvojila ekipa Konjeniškega društva Slovenske gorice, na 3. mesto se je uvrstila ekipa Kmetijske svetovalne službe Lenart

Drugi dogodke, ki so se zvrstili na ta dan je bila tudi predstavitev različnih pasem drobnice, prihod starodobnih vozil iz Dupleka, in obisk konjenice Štajerski rangerji iz Sv. Jurija.

V nedeljo, 1. junija je potekal izbor protokolarnega Županovega vina za leto 2014. Izbor vin so opravili člani Vinogradniškega društva Lenart, slovenski vitezi vina, člani Evropskega reda vitezov vina in delavci občinske uprave Občina Lenart. Za protokolarno županovo vino je bilo izbrano vino sorte Renski rizling, ki ga je pridelal in donegoval Marjan Fekonja iz Voličine.

V času sejma je potekalo tudi srečanje razstavljalcev na sejmu, kjer so se dogovorili o smernicah dela v prihodnje in o izvedbi sejma v prihodnjem letu. Razstavljalci so ocenili sejem kot uspešen, dosegel je svoj namen, v nekaterih vidikih je presegel pričakovanja.

Kmetijstvo, obrt in podjetništvo so tesno povezani in soodvisni. Ne moremo si zamisliti uspešnega kmetijstva, brez podpore obrti in podjetništva. Ni kmetijstva brez kmetijske mehanizacije, prehrane za živino,… različnih storitev in obrtnih izdelkov za kmetijstvo, kmetijske ali s kmetijstvom povezane dejavnosti.

Sejem je dogajanje na najrazličnejših področjih. Najpomembnejši pa so premiki na gospodarskem področju, premiki naprej, v smeri razvoja, v domačem okolju, za domače pridelovalce in proizvajalce, namenjeni domačim potrošnikom.

Zadnjič posodobljeno (Sreda, 03 December 2014 08:27)