Danes ob 10. uri je v Lenartu v Slovenskih goricah potekala javna predstavitev slikanice Agata-žlahtni cvet s Štraleka, napisala Stanka Devjak, narisala Nina Šulin. Ob 11. uri je v avli Občine Lenart potekalo odprtje razstave likovnih del, ki so prispele na natečaj na temo večne ljubezni med Agato in Friderikom. Nocoj ob 19. uri bo v Centru Slovenskih goric potekala interpretacija slikanice in druženje z igralci iz ljubezenske zgodbe.Še posebej pa vas vabimo na osrednji dogodek, ki bo v soboto 30. avgusta 2014, ko se bo na osrednjem trgu v Lenartu potekala prireditev: otroške delavnice, srednjeveška tržnica, pohod po Agatinih skrivnosti in gledališka uprizoritev delov zgodbe iz knjige Skaljena ljubezen Agate in Friderike.LAS OVTAR Slovenskih goric je v letu 2013 v okviru Programa razvoja podeželja 2007-2013, ukrepa LEADER, uspešno izvedel projekt Agatine skrivnosti. 

 

Na inovativni pristop k predstavitvi resnične ljubezenske zgodbe med Friderikom Herbersteinom in Agato Nürnberger, ki je ob koncu 16. stoletja pomembno zaznamovala osrednji del Slovenskih goric, se je odzvala zelo široka množica ljudi, tako iz lokalnega okolja kot tudi širše. Ponatis knjige dr. Ožbalta Ilauniga Črni križ pri Hrastovcu z zgodbo Agate in Friderika smo povezali s pohodom med kulturnimi in naravnimi danostmi območja, ki smo jih dodatno popestrili s petimi gledališkimi uprizoritvami posameznih dogodkov iz njunega življenja, umeščenimi v naravno okolje, kjer so se pred mnogimi stoletji tudi dogajali.

S projektom smo pomembno prispevali k prepoznavnosti našega območja in tudi naših kmetij in domačih obrti, ki smo jih spletli v dogajanje. 

Letos vabimo na nove Agatinih skrivnosti. Pričeli smo jih z likovnim natečajem za otroke in mladostnike na temo večne ljubezni Agate in Friderika, ki je bil objavljen v majski številki časopisa Ovtarjeve novice. Na natečaj je prispelo 92 likovnih del (7 skupinskih in 85 posameznikov). Skupaj je sodelovalo 116 avtorjev. Velika večina avtorjev (113) je svoje likovne izdelke poslalo preko šol in mentorjev, trije (3) ustvarjalci pa so na natečaju sodelovali samostojno. Vsa likovna dela smo oblikovali v razstavo, ki jo danes, 20. avgusta 2014, ob 11.00 uri odpiramo v avli Lenarške občinske stavbe in bo na ogled vse do 15. septembra. Na osrednjem dogodku Agatinih skrivnosti 30. avgusta bomo podelili tri denarne nagrade najuspešnejšim ustvarjalcem. Te je določila posebej oblikovana strokovna komisija, s predsedujočim Konradom Krajncem in člani: likovnim kritikom Mariom Berdičem, profesorico likovne umetnosti Nino Šulin in likovnima pedagoginjama Andrejo Štancar in Niko Arnuš.

Agatine skrivnosti nadaljujemo z današnjo predstavitvijo novo izdane otroške slikanice »Agata, žlahtni cvet s Štraleka«, ki ljubezensko zgodbo Agate in Friderika otrokom predstavlja skozi besedilo avtorice Stanke Devjak in ilustratorke Nine Šulin.

Knjigo bomo danes zvečer ob 19.00 uri skupaj z igralci gledališke skupine Ovtar otrokom predstavili na prav poseben način. Dogodek je bil načrtovan na prostem, in sicer na dvorišču družine Peserl, kjer je nekoč bival dr. Ožbalt Ilaunig, vendar ga zaradi slabega vremena prestavljamo v Center Slovenskih goric. Po prebiranju pravljice bodo otroci lahko z liki zgodbe pokramljali in se z njimi fotografirali.

Agatine skrivnosti bomo nadaljevali 30. avgusta z naslednjim programom:

 Ura

Tančica Agatinih skrivnosti

10.00-12.00

17.00-21.00

Večna ljubezen skozi ustvarjanje – ustvarjalne delavnice za mlade in stare (v organizacija Si.mobil Lenart in Društvo prijateljev mladine Slovenske gorice)

16.30

Odprtje srednjeveške tržnice z lokalnimi dobrotami in prikazom domačih obrti; zbiranje pohodnikov za pohod po Agatinih skrivnosti ter začetek spremljajočega srednjeveškega programa na trgu.

16.50

Podelitev nagrad najboljšim delom, prispelim na likovni natečaj za otroke in mladostnike na temo Agate in Friderika.

17.00

Pričetek pohoda po Agatinih skrivnostih; 11,2 km, 4 ure, nizka zahtevnost; ob naravnih lepotah in bogati kulturni dediščini območja bomo Agatine skrivnosti odkrivali na trasi pohoda skozi gledališke uprizoritve delov zgodbe »Skaljena ljubezen Agata in Friderika«, avtorice Berte Čobal Javornik.

Skrivnosti bo razkrival Ovtar Marko skupaj z gledališko skupino Ovtar, pod vodstvom Andreja Vršiča.

Pripravili smo 5 skrivnosti na 4 različnih prizoriščih:

  • 1. skrivnost: Temni oblaki se zbirajo (Trg osvoboditve, Lenart)

  • 2. skrivnost: Skrivna poroka Poličeva kapela, Lormanje)

  • 3. skrivnost: Visoki obisk(dvorišče gradu Hrastovec)

  • 4. skrivnost: Agato ugrabijo (Črni križ pri Hrastovcu, Zamarkova)

  • 5. skrivnost: Friderikova vrnitev ( Trg osvoboditve, Lenart)

21.15

Presenečenje za vse pohodniške družine.


V primeru slabega vremena bo dogodek prestavljen na
prvo soboto v septembru!  Vse pohodnike bi želeli opozoriti na primerna obutev, svetilko, hrano in pijačo iz nahrbtnika, skrb za lastne smeti oz. za ohranjanje naravnega okolja ter na upoštevanje navodil Ovtarja, vodnikov in redarjev. Vodo v plastenkah bomo zagotovili tudi organizatorji, s pomočjo sponzorjev, in sicer jo bo mogoče dobiti na prizorišču ob gradu Hrastovec. Prav tako bodo tam na razpolago lučke, ki se bodo izdelale v okviru ustvarjalnih delavnic.

Parkirni prostori so razpolago v Lenartu in pod gradom Hrastovec.

 

Agatine skrivnosti 2014 so omogočili:

GENERALNI SPONZOR:
TBP, d.d., Lenart

SPONZORJI IN DONATORJI:
Ekoncept, d.o.o., Lenart
Prevent Halog, d.o.o., Lenart
Saubermacher Slovenija, d.d., M. Sobota
Jasama, d.o.o., Lenart
Lipa, z.o.o., Lenart
Marko Hafner, s.p., Lenart
Milan Hauptman, s.p., Lenart
Evrografis, d.o.o., Maribor

PARTNERJI:
Občina Lenart
Občina Sveta Ana
Socialno varstveni zavod Hrastovec, d.o.o.
Veterinarska bolnica Lenart

MEDIJSKA POKROVITELJA
Radio Slovenske gorice
SIP TV

ZAHVALJUJEMO SE TUDI:
Si.mobilu Lenart
Društvu prijateljev mladine Slovenske gorice
gledališki skupini Ovtar pod vodstvom Andreja Vršiča
občinam območja LAS Ovtar Slovenskih goric
Tjaši Erjavec, s.p., Lenart
Igorju Alatiču, s.p., Lenart
Almaja, d.o.o. - Jančič, Lenart
družini Polič, Lormanje
družini Peserl, Lenart
Planinskemu društvu Lenart
PGD Lenart
Sandiju Kolariču
duhovnikom
prostovoljcem
blagovnim donatorjem za srečolov

Aktualne informacije bodo vsem zainteresiranim na razpolago na www.lasovtar.si.

Zadnjič posodobljeno (Sreda, 03 December 2014 08:24)