V soboto, 15. avgusta, na veliki šmaren je bila pri cerkvi  v Sp. Voličini otvoritev in blagoslovitev Učnih vrtov pri Svetem Rupertu, ki se nahajajo v okolici cerkve. Otvoritev je bila povezana  s praznikom  blagoslova zelišč, ki je v Voličini tradicionalen in je tokrat potekal že peto leto. Že na dan pred praznikom, v popoldanskih urah, se je v Čučkovi uti v Sp Voličini zbralo veliko ljubiteljic in ljubiteljev zelišč, ki so izdelovali  šopke za blagoslov zelišč.

Ob 10. uri je bila v cerkvi sv. Ruperta  maša, po maši pa je potekala otvoritev vrtov, ki so poimenovani učni vrtovi pri Svetem  Rupertu. V kulturnem programu je nastopila Vokalna skupina Amista in domači cerkveni pevski zbor. Domačinka Marija Čuček, ki je pobudnica in duša vrtov svetega Ruperta, ki je s pozitivno energijo pripevala, da je do izvedbe projekta učnih vrtov prišlo, je predstavila pomen, simboliko in zasnovo  treh učnih vrtov- zeliščnega, belega in močvirnega vrta, ki je vsak zase zaključena celota.

Udeležence prireditve je nagovoril župan mag. Janez Kramberger, ki je v nagovoru poudaril:

»Vzgajamo rastline, vzgajamo otroke, že sama besedna zveza pove, da z rastlinami, delom na zemlji, ostajamo in postajamo ljudje v žlahtnem pomenu besede. Ne  tehnika in tehnologija, ampak stik z zemljo, uživanje ob sadovih  dela v naravi, na vrtu, na njivi, počitek v senci dreves, vonj cvetlic in trav, veselje, ko utrgamo zrelo jabolko, nam daje občutek, da smo živa bitja, ki živimo v človeka vredno življenje, v sozvočju z naravo, sočlovekom in s samim seboj.

Vrt, majhen košček zemlje, kjer si ustvarimo svoj svet, svoje majhno kraljestvo, kjer delamo tisto, kar nas veseli, nas  zadovolji in nas pomirja.  Seveda je vrt veliko več kot ljubiteljsko vrtnarjenje. Zavedajmo se pomena vrtov pri ohranjanju kulturne krajine, urejenosti okolja,  razvoja in raznolikosti rastlinskih vrst, samooskrbe in  kakovosti življenja.

Kot je zapisano na vabilu na slovesnost Voličini, so vrtovi pri svetem Rupertu namenjeni izobraževanju, medgeneracijskemu druženju, spoznavanju bogastva rastlinskega sveta in sprostitvi. Učni vrtovi pri svetem Rupertu polepšajo kraj, nas nagovorijo, vabijo, da spoznamo bogastvo, ki nam ga ponuja odprta knjiga narave, tako blizu, na dosegu oči in srca, ki pa je, žal, v vsakdanjem tempu življenja,  ne opazimo. Vrtovi nas vabijo, da se ustavimo, preženemo slabe misli, vdihnemo svež zrak, spočijemo um in duha. Vabijo tudi šolarje, ki jih že obiskujejo in skrbijo za rastline. So tudi turistična popestritev  Voličine in dopolnitev bogastva cerkve svetega Ruperta.

Naj ob tem slovesnem in pomembnem dogodku navedem še nekaj podatkov. Izvajalec projekta Učni vrtovi pri svetem Rupertu je bila Občina Lenart preko Društva za razvoj podeželja LAS Ovtar Slovenskih goric. Vrednost investicije znaša približno 15.000 eur. Od te vsote smo prejeli povrnjenih 82 % državnih in evropskih sredstev iz naslova razvoja podeželja. Uredili smo tudi oporni zid pri stari šoli, stroški te obnove so znašali 30.000 eur.«

Vrtove in zeliščne šopke je blagoslovil župnik Jože Muršec. Program prireditve sta z občutkom povezovala učenca OŠ Voličina Dominik Petko in Katarina Leš. Dogodka se je udeležilo veliko krajanov.

Za učne vrtove prostovoljno skrbijo domačinke, ljubiteljske zeliščarke. Na osnovni šoli Voličina deluje zeliščarski krožek, v katerem sodeluje več kot 40 učencev, ki spoznavajo svet zelišč tudi  v Učnih vrtovih pri Svetem Rupertu. V mesecu septembru pa je v okviru praznika Krajevne skupnosti Voličina predviden dan odprtih vrat Učnih vrtov pri svetem Rupertu z raznimi delavnicami, ob sodelovanju OŠ Voličina in mnogimi zanimivimi dejavnostmi.

0DSC05755DSC05716DSC05732DSC05711DSC05713DSC05714DSC05736

Zadnjič posodobljeno (Sreda, 19 Avgust 2015 10:28)