V petek, 30. oktobra 2015  sta predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez in predsednik Državnega zbora Madžarske László Kövér položila venec pri spominski plošči na zidu nekdanjega koncentracijskega taborišča Sárvár na Madžarskem in na pokopališču Sárvár. Ob tej priložnosti so predstavniki občin Sárvárja, Lenarta in Lendave podpisali izjavo o sodelovanju in se poklonili žrtvam druge svetovne vojne.

V delegaciji predsednika Državnega zbora je bil tudi poslanec madžarske narodne skupnosti dr. László Göncz. V okviru poti na Madžarsko se je dr. Brglez v Lendavi srečal s predstavniki Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti pod vodstvom predsednika Ferenca Horvátha. Na spominski slovesnosti na Madžarskem je v svojem nagovoru predstavil zgodovinske dogodke in jih primerjal z migrantsko in begunsko krizo, s katero se Evropa sooča danes. Zbrane je na slovesnosti nagovoril tudi predstavnik nekdanjih izgnancev gospod Jože Vidič.

V večstoletnem mirnem sožitju obeh narodov je v 20. stoletju nacionalna nestrpnost pustila rane v taborišču Sárvár, kjer so internirali več sto v Prekmurju živečih nedolžnih Slovencev in na gradu Hrastovec, kamor so pregnali več sto nedolžnih prekmurskih Madžarov. Predsednika madžarskega in slovenskega parlamenta sta se v imenu obeh narodov opravičila za storjene krivice.

Da bi nove generacije madžarskega in slovenskega naroda vzgajali v prijateljskem in partnerskem odnosu, so župan Sárvárja István Kondora, podžupan Lenarta Franci Ornik in župan Lendave Anton Balažek v prisotnosti Brgleza in Kövérja podpisali izjavo, s katero naj bi spominska obeležja, ki se nahajajo na območju občin, negovali in vzdrževali s posebno pozornostjo, vsaj enemu razredu učencev oz. dijakov pa letno omogočili, da se udeležijo spominskih prireditev v obeh državah in tako spoznajo svojo zgodovino.

img_2067magyar-szloven_0026magyar-szloven_0013

Zadnjič posodobljeno (Sreda, 11 November 2015 15:22)